Proje tartışıldığı kadar, gündemdeki yerini de sürekli koruyor. Yapılan açıklamalar sonrasında ise borsadaki bazı sektöre ait hisselerde hareket yaşanıyor.
İnşaat maliyeti 75 milyar TL’ye ulaşması beklenen Kanal İstanbul için, ilk köprünün temeli 27 Haziran 2021 tarihinde atıldı. Toplamda ise 6 köprünün inşa edileceği biliniyor.
Kanal İstanbul’un amacı,
- İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin arttırılması,
- İstanbul Boğazı’nda öncelikle deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması ve Boğaz güvenliğinin artırılması.
- İstanbul Boğazı’nın trafik güvenliğinin sağlanması,
- Seyir emniyetinin sağlanması,
- Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması
- Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması.
Kanal İstanbul projesine ait gelişmeler, payları Borsa İstanbul’da işlem gören özellikle hafriyat, inşaat, demir ve çimento fabrikalarına ait hisselerde hareketlilik beklentisi oluşturuyor.
Projenin inşaat bölgesine yakın olduğu bilinen şirketler şöyle,
CIMSA; ÇİMSA Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş AKCANSA; EKGYO; Emlak Konut GYO KLGYO; Kiler GYO HLGYO; AFYON Çimento; Afyon Çimento Sanayi T.A.Ş. Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. Halk GYO TSGYO; TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş OYAKC Çimento Grubu; IHLAS Grubu; (IHLAS, IHLGM, IHYAY, IHGZT) YESIL Grubu; (YESIL, YGYO, YYAPI) TEKTU; TEK-ART Turizm Zigana A.Ş olarak sıralansa da, ihalelerde yer alıp almayacakları henüz net olarak bilinmiyor.
2021 yılı Mart ayında, Bakan Murat Kurum’un yaptığı bir açıklama sonrası, GYO endeksi ile Çimento endekslerinde sert bir yükseliş gözlemlendi. Bakanın yaptığı açıklamadan sonra, borsadaki ilk gün Emlak Konut gibi şirketler ise bu yükselişte başı çekti. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi açıklama sonrası ilk işlem gününde %4,1 yükseliş kaydetmişti.