Borsaya Girerken Dikkat Edilmesi Gereken 16 Unsur Borsaya Girerken Dikkat Edilmesi Gereken 16 Unsur
Limited ve Anonim şirketlerde sıklıkla gündemde olan bir konudur. Sermaye artırımı nedir ? Şirketler bilançosunda var olan sermayesinin artırılma yoluna gittiğini ifade eder. Artırım kararı şirketin isteğiyle veya bazı durumlarda zorunlu olabilmektedir. Şirketler genelde yeni bir sermaye yaratma durumunda olduklarında bu yolu seçerler. Burada yapacağı artırım sayesinde yeni işlere yatırım yapma ve farklı hedefler koyma yetkinliğin kazanır.

Sermaye Artırımı Nedir ?

Esas sermayeye karşılık gelen hisse senetlerinin tüm bedelleri ödenmelidir. Sermaye artırımı nedir ? Genel kurul kararından sonra yeni hisse çıkarmayı hedefleyen şirket, sermaye artırma yoluna gitmesine verilen isimdir. Borsa içerisinde işlemde olan bütün hisse senetleri için fiyatlara doğrudan etki etmektedir. Sermaye artırımı yapılan hisse türlerinde hissenin fiyatının belirsiz bir duruma girdiği bilinmektedir. Şirketler için bazı durumlarda bu konu avantaj yaratsa da yatırımcılar için dezavantaj içerebilir. Çünkü sermaye artırımının yapılması sonrasında hisse önemli oranda bir dalgalanma yaşayacaktır. Bu durum yaşandığında yatırımcılar hisse üzerinde büyük zarar edebilirler. Bu tarz dalgalanmalar yaşanmadan önce yatırımcıların hisse aldığı şirketlerdeki sermaye yükseltme kararları incelenmelidir. Bu tarz bir karar varsa buna göre aktif bir rol alınmalıdır. Artırım sonrası konunun öğrenilmesi dezavantaj yaratacaktır.

Sermaye Artırımı Neden Yapılır ?

Türkiye’de faaliyet gösteren bir çok şirket, kanunlar gereği kurulma tarihlerinden tam bir yıl sonra sermayelerini artırmalıdır. Sermaye artırımı neden yapılır ? Çünkü bu ilgili kurum tarafından zorunlu olarak verilen bir kuraldır. Sermaye artırımlarına bakıldığında 2 farklı çeşidi bulunur. Bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı olarak şirketler bir tercih yapabilirler. Belirtilen 2 farklı sermaye artırma yönteminin kendi içinde değişik yönleri bulunuyor. Aralarında özellikle en belirgin farkın, bedelli sermayede şirkete artı para girdiğidir. Bedelsiz olan türde ise kasaya bir para girmeyecektir. Sermaye arttırma yoluna giden şirket bunu çoğunlukla var olan enflasyon kayıplarını tazeleme için yapar. Çünkü enflasyon olduğunda şirketin kendi sermayesi erimektedir. Sermaye erimesi yeniden sermayeleri güçlendirme için sermaye arttırma faaliyetinin yapılmasını gerektirir. Büyük oranda fon ihtiyacı ve gerçek büyüme miktarı buna bağlı şekilde güçlenmektedir. Bir çok şirketin bu yöntemi kullandığı biliniyor. Sermaye Arttırma Nasıl Yapılır ? Şirketlerin sermaye arttırma için uyguladıkları bir çok yöntemin olduğu biliniyor. Sermaye arttırma nasıl yapılır ? Şirketler sıklıkla sermaye arttırma kararı verdikten sonra bazı konulara eğilim gösterirler. Burada bizzat şirketlerin yapması gerekenler şunlardır: Ortaklar sermaye arttırma giderini kendileri karşılayabilir. Yeni ortak veya gerekirse ortaklar alabilmektedir. Şirketin kar aldığı payların ortaklara dağıtılmadan direkt olarak sermayeye aktarılması Bir başka şirketle anlaşmalı olarak birleşme yoluna gidilmesi Özellikle şirketler yukarıda anlattığımız maddelerden biri sayesinde sermaye artırımını yapabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bedelli ve bedelsiz farktır. Çünkü şirketler bedelsiz sermayelerde kendi iç kaynaklarını kullanırlar. Bedelli sermaye durumu ise şirketin direkt olarak ortaklarından fon temin etmesidir. Şirket kendi iç kaynağı ile daha kolay sermaye artırımını yapsa da, fon temin etme işi bazen zorlayıcı olabilmektedir. Çünkü şirketin mevcut gidişatı sebebiyle, yatırım yapmayı isteyen bireyler değişecektir. Bu durumda mevcut ortaklar üzerinden bir fon arayışı yürütülür. Fakat bir çok şirket durumuna göre bir yatırımcı bulması zor olmayacaktır.