Borsada Şelale Ne Demek?
Borsada şelale yatırımların sert bir şekilde düşüşünü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu düşüşler ise günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak değişen ve grafik üzerinde gösterile...
Borsada şelale yatırımların sert bir şekilde düşüşünü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu düşüşler ise günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak değişen ve grafik üzerinde gösterilen eğrilere denilir. Şekilleri itibari ile sert bir düşüş yaptıklarında şelalenin şeklini anımsatmasından dolayı borsada bu şekilde tanımlanmaktadır.
Borsada şelale şekli oluştuktan sonra yatırımcılar bu yükselişten hemen sonra şelale bekliyorum gibi tabirler kullanarak kendi jargonlarını oluşturmuştur. Bu jargonları ise cümleleri içerisinde geçirmeleri, şelale kelimesinin aralıksız bir düşüş olacağının göstergesi olarak kullanılmaktadır.
Borsanın hangi seyirde gittiğini gösteren grafikler genel durum hakkında kullanıcılarına bilgi vermektedir. Şelale olarak gösterilen ve sürekli düşüşlerin ortaya çıkarttığı yerler ise kırmızı renk ile gösterilir. Bu renk sayesinde ise yatırımcılar yatırım yaptıkları finansal miktarının ne oranda seyredeceğinin bilgisini alabilirler. Düşüş yerleri kırmızı ile gösterildiği gibi yükselişe geçen yerler de grafiklerde yeşil alanlar ile gösterilmektedir.
Borsada şelale görülmesi yatırımcıların zarara uğradığının bir göstergesi olmaktadır. Ancak bu şelale genellikle uzun vadeli olmamaktadır. Vadesi genellikle kısa sürelidir ve devamında yükselişe geçerek yatırımcıların kar elde etmesini sağlar. Buna örnek olarak ise Merkez Bankası’nın faizleri arttırması durumunda doların bir anda 8 veya 10 kuruş olarak düşüşe geçmesi verilebilir. Faizler arttırıldıktan sonra ve grafiklerde şelalenin oluşması durumunda ise kısa bir süre içerisinde kendini toplayarak yükselişine devam etmektedir.
Bunlar da ilginizi çekebilir