Defter değeri bir şirketin gelirleri ile sahip olduğu borçların farkına denir. İşletme ne kadar sermayeye sahip ise ve tüm giderler çıkarıldığında ana sermaye toplamı kaç kalırsa bu değere eşittir. Sermaye işletmenin sahip olduğu nakit para ile tüm varlıkları, ürünleri, gelecek olan ürünleri ve sabit varlıklarından oluşur. Giderler ise dışa olan borçlar ve yükümlülüklerden oluşur.
Defter değeri muhasebe kayıtlarından oluşur ve kağıt üzerindeki hesaplardır. Eğer eksiye düşerse işletme iflasla karşı karşıya gelebilir. Fakat şirketlerin sahip olduğu duran varlıklar muhasebe kayıtlarına göre daha fazla ya da daha az olabilir. Bunu özellikle bazı büyük şirketler yapar. İşletme ne kadar harcama yapmış ne kadar kazanmış ve bu kazançları ile birlikte dışarı ne kadar borçlanmış bu rakamların tutanaklarıdır.

Firmaların varlıklarından borçları çıkarıldığında geriye kalan varlıkların toplamı şirket personelini içermez. Şirketin nasıl yönetildiği, kaç kişinin çalıştığı, elemanların performans özellikleri ve şirketin tanıtımı gibi konular bu değer içerisinde yer almaz. Yalnızca rakamlar ile oluşturulur ve aslında bir işletmenin geleceğinin nasıl olacağına dair ön izlenimler elde edilmesini sağlar. Şirketin elinde bulunan ve borçlar çıkarıldıktan sonra öz sermaye olarak kalan değer muhasebe kayıtlarıyla bildirilir ve şirketin kuruluşunun başından itibaren bu kayıtlar tutulur. Burada şöyle bir sorun ortaya çıkabilir: Muhasebe kayıtlarında öz sermayenin ilk gün ki değeri kayıt edilir ve bu zamanla değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple
defter değeri her zaman piyasa değerini karşılamaz. Kayıtlara göre piyasa değeri, defter değerinden daha yüksek ya da daha az olabilir ve bu yıllara göre değişiklik gösterebilir.
Defter Değeri Hesaplama
Defter değeri varlıklarımızdan borçlarımızı çıkardığımızda elde ettiğimiz muhasebe değeridir. Eğer şirketin hisse senetleri var ise öz sermayeyi toplam hisse senedine böldüğümüzde bu değeri elde ederiz. Şirket başlangıç zamanında 300.000 TL sermaye kullanılmış ise ve şirketin dışarıda bulunan hisse adet sayısı da 30.000 ise 300.000/30.000 bölme işlemi yapınca değeri elde etmiş oluruz. Sizin bulduğunuz değer 10 TL olurken piyasada bunun alım fiyatı 5 TL ise kısa vadede kazanç elde edebileceğinizi anlamış olursunuz. Hisseler piyasa değeri ile yükselecek ve size kazanç elde ettireceklerdir.
Şirketin o seneki zararları ve giderleri çıkarıldıktan sonra elde kalan öz kaynakların hesaplanması ve kayıt altına alınması da yine bu işlemlerle hesaplanır. Eğer hesaplama sonucunda şirketin öz sermayesi borçlarından düşük ise büyüme eksi olarak kabul edilir, eğer şirketin öz sermayesi borçlarından daha yüksek ise de büyüme artı olarak kabul edilir. Muhasebe kayıtları yıla göre güncel oranları vermez, kayıtlardakiler başlangıç oranlarıdır. Muhasebe kayıtları olduğu için bazen şirketin gerçek değerini de göstermez. Kayıt altına alınmış rakamlardır ve şirketin duran varlıkları gösterilenden daha fazla olabilir.
Defter Değeri Hesaplamanın Avantajları
Defter değeri hesaplamak bir işletme için varlıklarından borçlarını çıkardıktan sonra ne kadar gelir elde ettiğinin kesin rakamlarla ortaya çıkması açısından önemlidir. Muhasebe kayıtları şirketin gelir ve giderlerini gösterdiğinde bir yol haritası da belirlenmiş olur. Hisse senetlerinin oranı hesaplandığında kar elde edip edemeyeceğinizi anlamış olursunuz ve adımlarınızı ona göre atarsınız. Oranlar ortaya çıktığında hangi hisse senetlerine yatırım yaparsanız daha karlı olacağını kesin olarak görmüş olursunuz. Ayrıca hisse senetleri arasında karşılaştırma yapabilir ve şirketiniz için en risksiz yöntemi seçme imkanına sahip olursunuz. Yatırım yaparken piyasadan haberiniz olduğu için daha bilinçli ve sağlam adımlar atar ve şirketinizi büyütebilirsiniz.