Defter Değeri Nedir?
Defter değeri bir şirketin gelirleri ile sahip olduğu borçların farkına denir. İşletme ne kadar sermayeye sahip ise ve tüm giderler çıkarıldığında ana sermaye toplamı kaç kalırsa bu d...
Defter değeri bir şirketin gelirleri ile sahip olduğu borçların farkına denir. İşletme ne kadar sermayeye sahip ise ve tüm giderler çıkarıldığında ana sermaye toplamı kaç kalırsa bu değere eşittir. Sermaye işletmenin sahip olduğu nakit para ile tüm varlıkları, ürünleri, gelecek olan ürünleri ve sabit varlıklarından oluşur. Giderler ise dışa olan borçlar ve yükümlülüklerden oluşur. Defter değeri muhasebe kayıtlarından oluşur ve kağıt üzerindeki hesaplardır. Eğer eksiye düşerse işletme iflasla karşı karşıya gelebilir. Fakat şirketlerin sahip olduğu duran varlıklar muhasebe kayıtlarına göre daha fazla ya da daha az olabilir. Bunu özellikle bazı büyük şirketler yapar. İşletme ne kadar harcama yapmış ne kadar kazanmış ve bu kazançları ile birlikte dışarı ne kadar borçlanmış bu rakamların tutanaklarıdır.
Firmaların varlıklarından borçları çıkarıldığında geriye kalan varlıkların toplamı şirket personelini içermez. Şirketin nasıl yönetildiği, kaç kişinin çalıştığı, elemanların performans özellikleri ve şirketin tanıtımı gibi konular bu değer içerisinde yer almaz. Yalnızca rakamlar ile oluşturulur ve aslında bir işletmenin geleceğinin nasıl olacağına dair ön izlenimler elde edilmesini sağlar. Şirketin elinde bulunan ve borçlar çıkarıldıktan sonra öz sermaye olarak kalan değer muhasebe kayıtlarıyla bildirilir ve şirketin kuruluşunun başından itibaren bu kayıtlar tutulur. Burada şöyle bir sorun ortaya çıkabilir: Muhasebe kayıtlarında öz sermayenin ilk gün ki değeri kayıt edilir ve bu zamanla değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple defter değeri her zaman piyasa değerini karşılamaz. Kayıtlara göre piyasa değeri, defter değerinden daha yüksek ya da daha az olabilir ve bu yıllara göre değişiklik gösterebilir.
Bunlar da ilginizi çekebilir